2016. nov 10.

Kik nyernek a legtöbbet a natúrkozmetikumokon?

írta: Lynxa
Kik nyernek a legtöbbet a natúrkozmetikumokon?

Ha a natúrkozmetikumok előnyeiről beszélünk, szinte mindenki fejből sorolja a legkézenfekvőbbeket: parabén és SLS mentes, kíméli a szervezetet és a környezetet, stb. Van azonban még egy nagy előnye a natúrkozmetikai boomnak, mely csak kevesünknek jut eszébe: nők tízezrei kapnak reményt és jövőképet a segítségével, a világ legszegényebb országaiban.

 

bigstock-african-girl-with-baby-95822546.jpg

Az orvosi ellátás hiánya vagy éppen elérhetetlensége, 50 százalék feletti írástudatlanság (egyes becslések szerint 70 százalék feletti), fejeként 6000 forintnyi éves kereset. Csak néhány szám, ami körvonalazza, hogy milyen kilátásai lehetnek egy átlagos Burkina Fasoi embernek. Egy olyan országról beszélünk, ahol összesen két jelentősebb várost találunk, és a jogi környezetet ma is jobbára a törzsi szokások adják. Pedig az országnak (trópusi klímája révén) csodás adottságai vannak, csak éppen fejletlensége okán nem képes ezt kihasználni. Nos, ez az afrikai terület hamarosan a luxus kozmetikai termékek egyik fő összetevőjének, a shea vajnak az egyik legnagyobb importőrje lesz, köszönhetően a natúrkozmetikumokban használatos olajok egyik legjelentősebb beszállítójának, a francia Olveanak. A vállalat 2005-ben kezdte meg gyárának építését ebben a szegény országban, de a kezdetektől többet szerettek volna egy egyszerű befektetésnél (bár Burkinának erre is égető szüksége van).  Segíteni akartak a helyi embereken és elsősorban a nőkön, akik hagyományosan a shea dió betakarítását és feldolgozását végzik, farmer szervezetekbe tömörülve.

Az Olvea a gyár építésével párhuzamosan megkezdte a velük dolgozó 18000 nő oktatását is. Megmutatták nekik, hogy miként lehet a legnagyobb mennyiségben és az igényeknek leginkább megfelelő minőségben termelni az értékes diót és a vajat. Ennek a tanfolyamnak része volt a higiéniai és a tűzvédelmi oktatás is. Emellett a kezdetektől a szokásos átvételi árnál 43 százalékkal többet fizettek a terményekért. Hogy ez mit jelent egy olyan társadalomban, ahol egész falvak fognak össze, hogy egyetlen tehetséges gyermek iskolába járhasson, és a nők azért szülnek akár nyolc gyereket, hogy egy vagy kettő biztosan megérje a felnőttkort, azt magunk is el tudjuk képzelni. Ezek a nők reményt kaptak arra, hogy jobb körülményeket teremthessenek a családjuknak, hiszen számukra az alapvető orvosi ellátás és oktatás is megfizethetetlen.

            De többet is tett az Olvea! Létrehoztak a gyár környékén öt oktató központot, ahol írás-olvasást és számtant oktatnak, ingyenesen. Az idei esztendőig már 450-nél is több embert (98 százalékban nőket) emeltek ki a mély tudatlanságból és tették lehetővé számukra, hogy a gyárban vagy más cégeknél magasabb színvonalon, akár jobban fizető munkakörökben is dolgozhassanak. De nem csak az Olvea példáját említhetjük.

            Elgondolkodtak már azon, hogy a legjobb minőségű és legdrágább nyersanyagok legnagyobb része éppen a legszegényebb területeken találhatóak meg? Csak gondoljunk az afrikai gyémántbányákra vagy (hogy témánknál maradjunk) a Marokkó legkietlenebb vidékein növő argán fákra. Az argánolaj felfutó termelése itt is rengeteg segítséget ad a helyi nőknek, hiszen az ő helyzetük talán még a burkinai nőknél is reménytelenebb. Bár a termés betakarítását itt a híres fáramászó kecskék segítségével a pásztorok végzik, a gyártás további folyamata már teljes egészében a nők dolga. Ne feledjük, hogy egy teljesen férfiközpontú társadalomról beszélünk, ahol a nőknek szinte semmi joga sincsen. Ezen szeretnének változtatni a női szövetkezetek, melyek közül a legnagyobbak az Európai Unió támogatásával működnek, és garantálják a nőknek a bevételeket, melyeket gyermekeik orvosi ellátására vagy éppen oktatására fordítanak, emellett komplex programokban tanítják őket írni-olvasni, és felvilágosítják őket jogaikról is.

Bár cikkünkben csak két országot emeltünk ki, de szinte biztosak lehetünk abban, hogy a natúrkozmetikai ipar jótékony hatását számos ország, több tízezer nője élvezi, szerte a világban. Ha legközelebb egy flakon natúrkozmetikumot veszünk a kezünkbe, gondoljunk arra is, hogy a sok-sok egyéb kiváló tulajdonsága mellett, nőtársaink életét is könnyebbé tesszük a megvásárlásával!

További hírek, tippek, sztárpletykák a natúrkozmetikumok világából: www.szamartej.hu

Szólj hozzá

Natúrkozmetikum